Recepten

Shake zelf met mango

Laat niet alleen de wereld shaken, maar ook die lekkere fairtrade mango! Van fairtrade mango, sinaasappelsap en honing maak je een heerlijk verfrissende mangoshake.

Wat heb je nodig?

Voor 2 grote of 4 kleine glazen:

1 zakje (100g) Gedroogde Mango*
250 ml Sinaasappelsap*
500 ml yoghurt
4 el Tropische honing vloeibaar*
8 el ontbijtgranen naar keuze

Bereidingstijd: ca. 5 minuten, exclusief 20 minuten wellen van de mango.

Laat de mangostukjes ca. 20 minuten wellen in het sinaasappelsap. Schenk de yoghurt in een hoge kan en voeg de mangostukjes met het sap toe. Mix dit met behulp van een staafmixer tot een romige shake. Meng de helft van de honing en de ontbijtgranen erdoor. Verdeel de shake over de glazen en garneer met de andere helft van de ontbijtgranen en honing.

Op de foto: Firoza longdrinkglas, India. Onderzetter van recycled papier, Vietnam. Fair Trade Original. Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn in de Wereldwinkel verkrijgbaar als Fair Trade Original-product.


Entrecote met koffieroomsaus en pasta

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: ca. 30 minuten 
  • 50 g roomboter
  • 1 stuk entrecote van ca. 600 g
  • Molen zeezout mix chili peper*
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • ½ kopje gezette Koffie Espresso*
  • 150 ml kookroom
  • 400 g broccoli of bimi’s
  • 500 g verse eierpasta (bijv. tagliatelle of papardelle)
  • 1 el verse platte peterselie, grof gehakt

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product 

Breng twee pannen met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Verhit boter in een braadpan. Dep het vlees droog en wrijf de entrecote aan beide kanten in met het zeezout uit de molen. Bak het vlees rondom bruin en zet het vuur laag. Braad het vlees tot deze een kerntemperatuur heeft van 55°C tot 65°C (rood of medium), te meten met een vleesthermometer. Houd het vlees warm onder aluminiumfolie. Kook intussen de broccoli in circa 4-6 minuten beetgaar en kook de pasta in circa 3-4 minuten gaar. Voeg de gesnipperde sjalotjes bij het braadvet en fruit ze kort. Voeg de koffie en de kookroom toe en laat de saus iets indikken op laag vuur. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met de pasta en de broccoli. Verdeel de koffieroomsaus over het vlees. Garneer met peterselie en maal er extra zeezout chili peper over.

 


  

Brochette met tapenade en sardines  

Hoofdgerecht voor 4 personenBereidingstijd: ca. 30 minuten 

Ingrediënten:– 2 courgettes, in stukken van 2 cm.– 400 g trostomaten, gewassen– 75 ml Olijfolie extra vergine*– Molen zongedroogde tomaat mix peper olijf*– ½ (zuurdesem) brood, in plakjes – 1 pot Tapenade zongedroogde tomaat olijf* –  2 blikjes sardines, graatjes verwijderd.

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180°C. Leg courgettestukken en tomaatjes in een ovenschaal of braadslee en besprenkel met de helft van de olijfolie. Bestrooi met kruiden uit de molen en zet circa 20 minuten in de oven. Verhit intussen een koekenpan en bestrijk de sneetjes brood met de rest van de olijfolie. Bak de broodjes aan beide zijden krokant.  Besmeer de broodjes met de tapenade en beleg ze met de sardientjes. Serveer ze bij de geroosterde groenten. 


IJskoffie met koffiebabbelaars

Voor 4 glazen/personen

Bereidingstijd: ca. 10 minuten 

4 koffielepels Koffie Aroma snelfiltermaling*

8 bolletjes mokka-ijs8 bolletjes vanille-ijs

4 stuks Koffie babbelaars

*Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product 

Zet voor vier personen snelfilterkoffie volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de koffie daarna minimaal 2 uur in de koelkast. Crush de koffie babbelaars met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een vijzel, tot schilfers. Meng de koude koffie met het mokka-ijs en roer tot er een gladde, schuimige substantie ontstaat. Verdeel de bolletjes vanille-ijs over de glazen en giet heel voorzichtig, eventueel via een trechtertje, het koffie-ijs mengsel erbij. Garneer de ijskoffie met de koffie babbelaar schilfers.