Wierook
Wierook is altijd in verband gebracht met religieuze en magische handelingen. Wierook wordt tegenwoordig gebruikt om verschillende redenen, variërend van het zuiveren van de werkruimte, om goede vibratie op te wekken en energie te doen vrijkomen, om kwade invloeden, entiteiten uit te bannen of te verdrijven, om krachten te concentreren en te richten, om sfeer te scheppen, voor de liefde (of geliefde) of bij een beeldje om gunsten af te dwingen van een heilige.

Het woord ‘Wierook’ komt van het woord ‘wierooc’, waarvan het eerste deel teruggaat op wien/widen, dat ‘wijden’ of ‘heiligen’ betekent. Wierook betekent eigenlijk ‘gewijde’ of ‘heilige rook’.

Wierook werd vroeger voor vier doeleinden gebruikt:
1. Om de goden goed te stemmen. Men dacht dat de welriekend aromatische geur de goden of godheid goedgunstig stemde. Meer als duizend jaar wordt wierook gebruikt als religieus reukoffer. Wierook bij meditatie en de wierook, die in onze cultuur gebruikt wordt aan het einde van het jaar vallen ook hieronder. Aan het eind van het jaar worden de boze geesten met wierook verjaagd. Gedurende het jaar worden de goden met wierook zoet gehouden. Goden houden namelijk van zoete geuren, vandaar dat de wierook ook zoet van geur is. U vraagt zich nu af hoe de goden nou weten wat de bedoeling is van de wierook. Welnu, dat is allemaal afhankelijk van de soort wierook of combinatie van de gebruikte oliën en kruiden.
2. Als gebedsmedium. Wierook werd beschouwd als een medium voor gebed, waarbij op opstijgende rook de petities van degene die wierook brandde mee naar de goden zou nemen. De wierook maakt de directe verbinding met de god(en).
3. Als neutralisatiemiddel. Wierook werd gebrand om de kwalijke geuren van brandende offers (van onder andere dieren) te maskeren of te neutraliseren. Vaak werd wierook gebruikt bij het begraven van overledenen. Tegenwoordig wordt met wierook onder andere de vieze sigarettenlucht en toiletgeur verdreven.
4. Om de menselijke en de intermenselijke sfeer te beïnvloeden. De geuren en vibraties van wierook stemmen degene die het brandt op een gepaald doel af, of brengen de verschillende mensen in een ruimte waarin wierook wordt gebrand in een bepaalde sfeer. Bij iedereen roepen geuren bepaalde vibraties, gevoelens en herinneringen op en stemmen de geest op bepaalde doeleinde af. Ook bij onrust, angst, om de sfeer na een ruzie te veranderen, om helder te kunnen denken en bij slecht humeur wordt wierook gebruikt.

Wierook wordt in deze moderne tijd nog steeds om evenveel redenen gebruikt. Wierook komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. De echte wierook komt tegenwoordig uit India, Nepal, Tibet en Japan. Tegenwoordig kan men ook goedkope wierookstokjes kopen; vaak gemaakt van synthetische grondstoffen en reukstoffen. Deze wierookstokjes hebben daarom ook niet de echte werking.
Er zijn vele soorten wierook met elk zijn specifieke werking en geur. Wierook wordt verkocht als bamboestokjes en als poederstof in een soort kegelvorm, die in een aparte houder wordt verbrand. De bamboestokjes worden in de aarde gezet of in een wierookboot (een stuk hout met gaten erin waarin de stokjes gestoken worden).
Wierook komt oorspronkelijk van de boomsoort uit het geslacht Boswellia, die in de droge streken van India en Arabie groeien. De gomhars die uit de bast van de boom worden gewonnen, wordt door middel van stoomdistillatie bewerkt, zodat daaruit lichtgele olie komt met een peperachtige geur. Deze harsolie wordt samen met toevoegingen om een dun bamboestokje gelijmd met jigat, een bastpoeder dat vol lijmstoffen zit. Houtskool wordt erbij toegevoegd zodat het dunne bamboehoutje blijft branden. Een mix van houtpoeders, kruiden, fijngemalen bladeren en wortels en andere oliën geven het wierookstokje de specifieke geur en werking. De olie geeft de wierook het belangrijkste deel van de geur.
De oudste vorm van wierook is korrelwierook, zoals Olibanum en Mirrhe. Deze komen van harsproducten van bomen die in India en het Midden Oosten groeien. Vroeger was deze wierook net zo kostbaar als goud. Het wordt nu nog steeds als het belangrijkste religieuze wierook beschouwd en bijvoorbeeld in de Katholieke kerk gebruikt. Olibanum en Mirrhe hebben als eigenschap dat ze onze kroonchakra openen. Hiermee kunnen we in contact treden met de hogere machten.

De Oosterse godsdiensten gebruiken nog steeds heel veel wierook om de goden en geesten gunstig te stemmen. Aangezien geuren de goden beïnvloeden, kunnen ze ook mensen beïnvloeden. Net zoals kleuren, hebben geuren ook invloed op mensen; ze hebben eigen vibraties die je gevoelens kunnen veranderen.
Wierook wordt uitwendig ook gebruikt tegen diverse lichamelijke klachten zoals: slijmvliesontsteking, blaasontsteking, aambeien, onregelmatige menstruatie, littekens, snijwonden, bloedingen, zweren, puistjes, vette onreine huid, rimpels, verkoudheid, griep, astma, bronchitis, witte vloed, pijnlijke borsten en ontstekingen. Psychische klachten zoals angst, nervositeit en depressiviteit kunnen ook met wierook bestreden worden. Daarnaast wordt wierook ook gebruikt in combinatie met etherische oliën. Wierook kan, onder begeleiding van een homeopatische arts, ook inwendig gebruikt worden. Deze behandelingen zijn echter niet erg populair. De homeopaat gebruikt toch wel eerder de homeopatische medicatie.

In de Chinese geneeskunde, de acupunctuur, wordt ook een bepaalde soort wierook gebruikt. Dit heet moxa. Moxa wordt gemaakt van een bepaald kruid, de artemisia vulgaris. Dit kruid wordt samengeperst. Moxa wordt meestal boven een acupunctuurpunt gehouden op een afstand van ongeveer twee centimeters. De moxa geeft veel warmte af en kan daardoor de energie via het punt stimuleren. Moxa wordt gebuikt op bepaalde punten op het lichaam. Sommige punten zijn verboden voor moxa en sommige punten mogen alleen met moxa bewerkt worden.
Het gebruik van moxa valt onder een behandeling en heeft niets te maken met geloof of bijgeloof.

Enkele jaren geleden is er een onderzoek gedaan in Taiwan over de schadelijke effecten van wierook. Verschillende soorten wierook werden als kankerverwekkend beschreven. Het onderzoek werd gedaan bij mensen die jarenlang onder extreme omstandigheden met wierook werkten. Priesters die elke dag in de tempel grote hoeveelheden wierook inademen en ook mensen die dagelijks wierook branden in huis. Normaal gebruik van wierook in huis levert volgens het onderzoek geen gevaar op.
Vooral bij synthetische wierook is het oppassen geblazen. Maar dat is natuurlijk niet alleen bij wierook het geval. Ook de synthetische geurstoffen in geurdoosjes, flesjes en plakkertjes zijn gevaarlijk. Sommige mensen leven in een kunstmatige rozentuin. De lucht in het woonhuis, met name de slaapkamer en toilet, wordt verzadigd met allerlei synthetische geurstoffen. In de auto hangt zo’n ‘aardbei viltje’ om de spiegel of voor de ventilator van de airco. Op het werk is de werkruimte voorzien van automatische geurdoosjes die om de drie minuten een stoot aardbeien- of valleigeuren alle werknemers van ‘frisse’ geparfumeerde lucht voorziet. Het verblijven in zo’n synthetisch geventileerde ruimte is niet gezond. Allergieën, hoofdpijnklachten, misselijkheid, huidproblemen en ademhalingsklachten zijn maar enkele klachten die hierdoor kunnen ontstaan. Doe liever de ramen open en laat het eens lekker doorwaaien en maak je werkruimte rookvrij dan hoef je ook geen luchtverfrissers te gebruiken.

Zelf wierook maken is ook mogelijk. Vooral het maken van losse wierook is gemakkelijk. Kies uit onderstaande lijst enkele kruiden, bloemen, bladeren of vruchten. Door de onderdelen samen te binden kan je ze op een droge warme plaats hangen, of in de oven leggen en op de laagste stand laten staan. Daarna kunt u de bladeren en takjes met behulp van een vijzel verpulveren.
Als je korrels wil maken moet je Arabische gom gebruiken om te harsen. Met behulp van een mortier wordt de hars fijngestampt en met een klein beetje water opgelost totdat er een dikke stroopachtige massa overblijft. De ingrediënten worden vervolgens ingemengd en daarna in kleine korreltjes opgerold. De korrels worden gedroogd en zijn dan klaar voor gebruik. Voor het maken van staafjes en kegeltjes gaat men iets anders te werk. De kruiden worden net als hierboven beschreven gedroogd en heel erg fijn gemalen. Daarna wordt het gemengd met een plakkerige, brandbare substantie die wordt uitgesmeerd tot een vel. Dit wordt een tijdlang gedroogd en dan op staafjes of tot kegeltjes gerold. Daarna gaat het drogen weer verder tot de wierook helemaal hard is.

Lokaal kunt u in bepaalde speciale winkeltjes verschillende kruiden kopen en kunt u uw eigen wierook samenstellen. Hierna volgen enkele kruiden en hun werking.

Acacia geeft bescherming en stimuleert helderziendheid. Hiervan moet u de twijgjes en het hout gebruiken.
Adderwortel stimuleert de helderziendheid; ook te gebruiken om de vruchtbaarheid te stimuleren.
Aloë stimuleert de helderziendheid en geeft bescherming (vandaar dat u meestal een aloë plant voor de voordeur of bij het tuinhekje ziet staan).
Amber geeft bescherming en genezing. Amber is de afscheiding van potvis, dus is niet plantaardig.
Anjelier geeft bescherming en energie. Hiervan worden de bloemen gebruikt.
Appel is voor de liefde, genezing en voor de vruchtbaarheid. Hiervan wordt de vrucht en de bloesems gebruikt.
Bazielkruid geeft zuivering, bescherming en helpt bij uitdrijvingen. Dit kruid wordt ook gebruikt bij de liefde.
Betonie geeft bescherming en zuivering.
Bijvoet geeft bescherming en wordt gebruikt om helderziendheid te stimuleren.
Bilzekruid helpt bij de liefde. Hiervan worden de bladeren gebruikt.
Brem (bezemkruid) geeft bescherming, zuivering, windbetoveringen en genezing.
Ceder(hout) wordt gebruikt om te genezen, te zuiveren, te beschermen en bij geldzaken.
Cipres geeft bescherming.
Cyclaam geeft bescherming, helpt de vruchtbaarheid te stimuleren en helpt bij de liefde.
Damar Intellectueel, zuivering, bescherming, zuivering, uitdrijving.
Dille geeft bescherming en helpt bij de liefde.
Drakenbloedblad geeft bescherming, stimuleert de energie en helpt bij zuivering.
Driekleurig viooltje wordt gebruikt bij de liefde. Hiervan wordt de bloem gebruikt.
Duivelsdrek helpt bij zuivering.
Duizendblad gebruikt bij de liefde, helderziendheid en bij uitdrijvingen.
Engelwortel geeft bescherming.
Eucalyptus helpt bij genezing
Florentijnse lis helpt bij de liefde.
Gardenia te gebruiken bij de liefde en passie.
Geranium bij de liefde, genezing en voor bescherming.
Heggerank voor bescherming en voor voorspoed
Heliotroop bij clairvoyance en exorcisme.
Hertsmunt voor genezing en bij de liefde.
Hop voor genezing.
Hyacint voor bescherming en bij de liefde.
Hysop voor bescherming en zuivering.
Jasmijn voor de liefde en voor voorspoed.
Jeneverbes voor bescherming en bij de liefde.
Kalmoes voor geluk, genezing, geld en bescherming.
Kamfer bij kuisheid en voor de gezondheid.
Kamille voor voorspoed en bij meditatie.
Kamperfoelie voor clairvoyance en voorspoed.
Kaneel voor bescherming, genezing en bij hartstochten.
Kassie bij de liefde
Kattekruid bij de liefde en contacten met dieren.
Komkommer voor de genezing en vruchtbaarheid
Kopal bij de liefde en zuivering.
Kruidnagel geeft bescherming, bij de liefde, uitbanning en voor rijkdom (maar dan wel de bloemknoppen gebruiken).
Laurier voor bescherming, clairvoyance, exorcisme, genezing en zuivering.
Lavendel voor bescherming, bij de liefde en voor zuivering.
Leeuwenbekje voor bescherming.
Lotus voor bescherming en ‘voor het openen van wat gesloten is’.
Magnolia voor trouw.
Malrove voor bescherming.
Mastiek bij Clairvoyance en bij manifestaties.
Mekkabalsem geeft bescherming, bij intellectualiteit en helpt bij het zien van manifestaties.
Mirre geeft bescherming en zuivering.
Moerasspirae helpt bij de liefde.
Muskus wordt gebruikt om het andere geslacht aan te trekken en helpt bij de liefde. Muskus is de afscheiding van de muskusklier van dieren.
Muurbloem stimuleert de geestelijke helderheid en helpt bij gevoeligheid.
Nagelkruid geeft bescherming.
Nootmuskaat gebruikt bij clairvoyance.
Olibanum geeft bescherming, zuivering, wijding en helpt bij uitdrijving van kwade geesten.
Patchoeli wordt gebruikt bij hartstocht en helpt bij de liefde.
Peper geeft bescherming. Hiervan worden de besjes gebruikt.
Pepermunt gebruikt bij genezing en zuivering.
Polei geeft bescherming en wordt gebruikt bij exorcisme.
Roos wordt gebruikt bij de liefde, stimuleert de helderziendheid en vruchtbaarheid.
Rozemarijn geeft bescherming, stimuleert de intellectualiteit, liefde en geeft zuivering.
Saffraan stimuleert de helderziendheid, genezing en geeft zuivering.
Salie helpt bij genezing en geeft voorspoed.
Salomonszegel geeft bescherming en zuivering.
Sandelhout geeft bescherming, genezing, zuivering en helpt bij de meditatie.
Sinaasappel helpt bij de liefde. Hiervan worden de bloemen en de vruchten gebruikt.
Steranijs stimuleert de helderziendheid.
Tijm stimuleert Clairvoyance en helpt bij de zuivering.
Verbena geeft bescherming, helpt bij de liefde en geeft zuivering.
Wijnruit geeft bescherming, helpt bij exorcisme, stimuleert de intellectualiteit en helpt bij zuivering.